poniedziałek, 20 lipca 2015

Zielone placki ziemniaczane z młodych ziemniaków.

Placki z młodych ziemniaków są pyszne i delikatne.Moja rodzina uwielbia takie cieniutkie chrupiące.Postanowiłam je trochę urozmaicić i dodałam koperek i natkę pietruszki,dzięki temu wyszły bardzo aromatyczne.Zapraszam.




Składniki:
 1 kg młodych ziemniaków
1 średnia cebula
2 jajka
sól i pieprz do smaku
2 łyżki mąki pszennej
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka koperku
olej do smażenia

Wykonanie:
1. Ziemniaki obieramy,płuczemy i ścieramy na tarce do ziemniaków,następnie osączamy z nadmiaru wody.
2. Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę.Natkę i koperek płuczemy,dokładnie osuszamy i drobno siekamy.
3. Do masy ziemniaczanej wbijamy jajka,dodajemy mąkę,cebule i zieleninę,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,następnie dokładnie mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony,następnie osączamy je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy.
5.Smacznego.

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię placuszki z ziołami. Z koperkiem i natką jeszcze nie jadłam. Muszą być bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proponuję wypróbować,są bardzo pysze:)
    Dziękuję za komentarz i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń