czwartek, 23 lipca 2015

Warzywne placuszki z twarożkiem.

Bardzo pyszne placuszki z warzyw,wprost rozpływają się w ustach.Podane z twarożkiem będą pyszną propozycją na bezmięsny obiad.Z przepisu wyszło mi około 24 sztuki.Zapraszam.




 Składniki:
 Placuszki:
1 młoda cukinia ( około 50 dag )
2 duże marchewki
5 średnich ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
natka pietruszki według uznania
koperek zielony według uznania
4 jajka
5 łyżek mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Twarożek:
25 dag sera białego
5 łyżek śmietany 12 %
sól do smaku
kolorowy pieprz

Wykonanie:
1. Warzywa myjemy,dokładnie osuszamy i obieramy.Marchewki,cukinie i ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach,następnie ziemniaki i cukinię odciskamy z nadmiaru wody.Cebulę,czosnek,koperek i pietruszkę drobno siekamy.Do przygotowanych warzyw wbijamy jajka,dodajemy mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy.


2. Ser biały mieszamy ze śmietaną,solimy do smaku.


3. Na patelni rozgrzewamy olej,następnie smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.


4.Usmażone placuszki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.


5. Na talerze nakładamy placuszki,porcje twarożku,twarożek oprószamy kolorowym pieprzem i podajemy.

6.Smacznego.

4 komentarze:

  1. Wyglądają przepięknie! Bardzo fajnie, że są zdjęcia krok po kroku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo za miły komentarz.:)
    Czasami jak mam czas robię zdjęcia krok po kroku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie placuszki, cukinia w tym wszystkim jest najlepsza, z chęcią bym zjadła kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za komentarz i zapraszam na placuszki:)

    OdpowiedzUsuń