Placuszki:
1 młoda cukinia ( około 50 dag )
2 duże marchewki
5 średnich ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
natka pietruszki według uznania
koperek zielony według uznania
4 jajka
5 łyżek mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Twarożek:
25 dag sera białego
5 łyżek śmietany 12 %
sól do smaku
kolorowy pieprz
Wykonanie:
1. Warzywa myjemy,dokładnie osuszamy i obieramy.Marchewki,cukinie i ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach,następnie ziemniaki i cukinię odciskamy z nadmiaru wody.Cebulę,czosnek,koperek i pietruszkę drobno siekamy.Do przygotowanych warzyw wbijamy jajka,dodajemy mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy.
2. Ser biały mieszamy ze śmietaną,solimy do smaku.
3. Na patelni rozgrzewamy olej,następnie smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.
4.Usmażone placuszki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
5. Na talerze nakładamy placuszki,porcje twarożku,twarożek oprószamy kolorowym pieprzem i podajemy.
6.Smacznego.
Wyglądają przepięknie! Bardzo fajnie, że są zdjęcia krok po kroku ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miły komentarz.:)
OdpowiedzUsuńCzasami jak mam czas robię zdjęcia krok po kroku:)
Uwielbiam takie placuszki, cukinia w tym wszystkim jest najlepsza, z chęcią bym zjadła kilka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i zapraszam na placuszki:)
OdpowiedzUsuń