Tak przygotowane mięso jest bardzo pyszne i aromatyczne.Do tego warzywa i
ryż jaśminowy,który jest bardzo delikatny.Mojej rodzinie bardzo
smakował taki obiad.Zapraszam.
Składniki:
Mięso:
1 podwójny filet z kurczaka
zioła prowansalskie
chili pieprz cayenne
tymianek suszony
rozmaryn suszony
sól i pieprz
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
1 średnia młoda cukinia
2 duże cebule
2 duże ząbki czosnku
6 suszonych pomidorów
8 czarnych oliwek
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
zioła prowansalskie
rozmaryn suszony
tymianek suszony
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 woreczki ryżu jaśminowego ( po 10 dag każdy )
Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie dzielimy na 4
części.Mięso nacieramy oleje,przyprawami i ziołami.Odstawiamy w chłodne
miejsce na około 1 godzinę.Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i
smażymy na nim filety do,miękkości i zrumienienia.
2. Warzywa obieramy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w
cienkie plasterki.Na patelni rozgrzewamy olej,dodajemy cebulę i
czosnek,chwilę przesmażamy i dodajemy cukinię,smażymy do miękkości.Gdy
warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy,oliwki i pomidory
suszone pokrojone w paski,mieszamy i przyprawiamy do smaku solą,pieprzem
i suszonymi ziołami.
3. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
4. Na talerze nakładamy porcje ryżu,mięsa i warzyw.Podajemy.
5.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz