środa, 22 lipca 2015

Filety z kurczaka po prowansalsku.

Tak przygotowane mięso jest bardzo pyszne i aromatyczne.Do tego warzywa i ryż jaśminowy,który jest bardzo delikatny.Mojej rodzinie bardzo smakował taki obiad.Zapraszam.




Składniki:
 Mięso:
1 podwójny filet z kurczaka
zioła prowansalskie
chili pieprz cayenne
tymianek suszony
rozmaryn suszony
sól i pieprz
2 łyżki oleju

Dodatkowo:
1 średnia młoda cukinia
2 duże cebule
2 duże ząbki czosnku
6 suszonych pomidorów
8 czarnych oliwek
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
zioła prowansalskie
rozmaryn suszony
tymianek suszony
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 woreczki ryżu jaśminowego ( po 10 dag każdy )

Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie dzielimy na 4 części.Mięso nacieramy oleje,przyprawami i ziołami.Odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godzinę.Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim filety do,miękkości i zrumienienia.
2. Warzywa obieramy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w cienkie plasterki.Na patelni rozgrzewamy olej,dodajemy cebulę i czosnek,chwilę przesmażamy i dodajemy cukinię,smażymy do miękkości.Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy,oliwki i pomidory suszone pokrojone w paski,mieszamy i przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i suszonymi ziołami.
3. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
4. Na talerze nakładamy porcje ryżu,mięsa i warzyw.Podajemy.
5.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz