niedziela, 26 lipca 2015

Makaronowe muszle nadziewane mięsem i zapiekane.

Takie muszle możemy przygotować na obiad.Będzie syty i pyszny.Dla wielbicieli makaronu.Zapraszam.




Składniki:
 Farsz:
50 dag fileta z kurczaka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
1 puszka pomidorów
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
suszona bazylia do smaku

Dodatkowo:
40 dag dużych muszli makaronowych
1 łyżka oleju
sól do gotowania
30 dag sera żółtego

1. Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie mielimy w maszynce.Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy cebulę i czosnek,chwilę przesmażamy,następnie wrzucamy mięso i znów przesmażamy.Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidory,dusimy do miękkości wszystkich składników.Na koniec przyprawiamy do smaku solą,pieprzem bazylią i ziołami prowansalskimi.


2. Muszle gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.Delikatnie odcedzamy.


3. Ugotowane muszle napełniamy farszem mięsnym i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem.


4. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach,posypujemy nim muszle,zapiekamy kilka minut w temperaturze 180 stopni.Podajemy gorące.


5.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz