wtorek, 14 lipca 2015

Pierożki z serem żółtym i cebulą.

Smaczna przekąska gotowa w kilka chwil. Pieczone w piekarniku są pyszne. Zapach cebuli rozchodzi się po całym domu. Możemy podać jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek np.do barszczu. Pysznie też smakują udekorowane ketchupem. Z przepisu wychodzi 12 sztuk.Zapraszam.




Składniki:
 Ciasto:
 1 szklanka mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
pół łyżeczki soli
2-3 łyżki zimnej wody
mąka pszenna do posypania stolnicy

nadzienie:
2 średnie cebule
10 dag startego żółtego sera
odrobina oleju do smażenia
1 ząbek czosnku
sól,pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:
1. Cebulę obieramy i cieniutko kroimy.Czosnek również obieramy i drobno .Następnie dusimy razem do miękkości na niewielkiej ilości oleju.Studzimy.Do przestudzonej cebuli dodajemy starty ser żółty i posiekaną natkę pietruszki.Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.


 2.Składniki na ciasto przekładamy do miski,stopniowo dolewając zimną wodę zagniatamy ciasto.


3. Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,za pomocą szklanki wykrawamy krążki,nakładamy porcje farszu i zlepiamy pierożki.


4. Przygotowane pierożki układamy na blasze.Ciasto jest tłuste,więc nie musimy smarować blaszki.


5. Pieczemy pierożki około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.W trakcie pieczenia pierożki nakłuwamy widelcem.Podajemy gorące lub zimne.


6.Smacznego.

2 komentarze:

  1. Wyglądają na prawdę świetnie, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję.
    Są bardzo pyszne,smakują na gorąco jak i na zimno:)

    OdpowiedzUsuń