Smaczna przekąska gotowa w kilka chwil. Pieczone w piekarniku są pyszne.
Zapach cebuli rozchodzi się po całym domu. Możemy podać jako
samodzielną przekąskę lub jako dodatek np.do barszczu. Pysznie też
smakują udekorowane ketchupem. Z przepisu wychodzi 12 sztuk.Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
pół łyżeczki soli
2-3 łyżki zimnej wody
mąka pszenna do posypania stolnicy
nadzienie:
2 średnie cebule
10 dag startego żółtego sera
odrobina oleju do smażenia
1 ząbek czosnku
sól,pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
1. Cebulę obieramy i cieniutko kroimy.Czosnek również obieramy i drobno
.Następnie dusimy razem do miękkości na niewielkiej ilości
oleju.Studzimy.Do przestudzonej cebuli dodajemy starty ser żółty i
posiekaną natkę pietruszki.Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i
pieprzem.
2.Składniki na ciasto przekładamy do miski,stopniowo dolewając zimną wodę zagniatamy ciasto.
3. Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,za pomocą szklanki
wykrawamy krążki,nakładamy porcje farszu i zlepiamy pierożki.
4. Przygotowane pierożki układamy na blasze.Ciasto jest tłuste,więc nie musimy smarować blaszki.
5. Pieczemy pierożki około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.W trakcie
pieczenia pierożki nakłuwamy widelcem.Podajemy gorące lub zimne.
6.Smacznego.
Wyglądają na prawdę świetnie, ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
OdpowiedzUsuńSą bardzo pyszne,smakują na gorąco jak i na zimno:)