Składniki:
pół kilo pomidorów
1 czerwona papryka
1 niewielka cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
bazylia suszona do smaku
dodatkowo:
2 ogórki zielone
4 kromki chleba
Wykonanie:
1. Warzywa płuczemy i osuszamy.Z papryki usuwamy gniazda nasienne.Cebulę i czosnek obieramy,pomidory kroimy na cząstki.Następnie dokładnie miksujemy blenderem.Dodajemy oliwę,sól,pieprz i zioła do smaku.Dokładnie mieszamy.
2. Przygotowane gazpacho wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia,najlepiej na kilka godzin.
3. Ogórki obieramy i kroimy w drobniutką kostkę.Chleb kroimy w kostkę i rumienimy na suchej patelni,następnie studzimy.
4. Do miseczek lub na talerze nakładamy porcje gazpacho,posypujemy ogórkiem i grzankami.Podajemy.
5.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz