Składniki:
Ciasto:
25 dag masła lub margaryny
2 szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 żółtka
2 kopiaste łyżki kakao
Masa serowo-czekoladowa:
1 kg sera na sernik ( gotowego w wiadereczku )
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 tabliczki mlecznej czekolady ( po 10 dag każda )
2 budynie czekoladowe ( na pół litra mleka każdy,bez cukru )
2 całe jajka
2 białka
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 tabliczka mlecznej czekolady ( 10 dag )
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto,formujemy kulę i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2. Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i stapiamy w kąpieli wodnej,następnie lekko studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy jajka i białka,cały czas ucieramy,dodajemy budynie w proszku i ser,ucieramy,na koniec dodajemy lekko przestudzoną czekoladę,dokładnie mieszamy.
3. Ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm ,wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.Na ciasto wykładamy masę serową.
4. Sernik pieczemy około 70 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony studzimy i wyjmujemy z blaszki.Wystudzony sernik kroimy na kawałki.
5. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i stapiamy w kąpieli wodnej,następnie dekorujemy nią pokrojony sernik.Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
6.Smacznego.
Ach, chciałabym kawałeczek:) albo dwa:) Pyszne połączenie sernika i czekolady- uwielbiam!
OdpowiedzUsuńZapraszam,serniczek wyszedł bardzo pyszny,wprost idealny:)
OdpowiedzUsuń