środa, 29 lipca 2015

Cukinia pieczona z cebulą i serem żółtym.

Taką cukinię możemy przygotować na obiad,kolację lub przekąskę.Młoda cukinia jest bardzo delikatna w smaku i szybko ją się przyrządza.Zapraszam.




Składniki:
 2 młode niewielkie cukinie
4 średnie cebule
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
bazylia suszona
zioła prowansalskie

dodatkowo:
dowolny ketchup
1 łyżka oleju
15 dag sera żółtego

Wykonanie:
1. Cukinie myjemy i osuszamy,następnie cieniutko obieramy i przekrawamy wzdłuż,środek delikatnie wydrążamy.
2. Cebulę i czosnek obieramy.Cebulę kroimy w cienkie paski,a czosnek w drobną kostkę.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy cebulę i czosnek,dusimy do miękkości cały czas mieszając,nie rumienimy.Przyprawiamy do smaku solą,pieprzem ziołami prowansalskimi i bazylią.
3. Formę żaroodporną smarujemy łyżką oleju,układamy cukinie i nakładamy do każdej farsz.Pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości około 40 minut.Czas pieczenia zależy od cukinii.
4. Pod koniec pieczenia cukinię posypujemy starym na dużych oczkach serem,zapiekamy aż ser się rozpuści.Podajemy gorącą udekorowaną ketchupem.
5.Smacznego.

2 komentarze: