piątek, 15 maja 2015

Zupa szczawiowa.

Smaczna ,szybka i tania sezonowa zupa.Lekko kwaśna najlepiej smakuje podana z jajkiem ugotowanym na twardo.Zapraszam.





Składniki:
 pęczek szczawiu
2 szklanki bulionu z warzyw
1 łyżka masła
pół szklanki śmietany 12 %
sól,pieprz do smaku

dodatkowo:
jajka ugotowane na twardo (dowolna ilość )

Wykonanie:
1. Szczaw opłukać i osuszyć,drobno pokroić,następnie przesmażyć na maśle.Zalać bulionem i chwilę pogotować.Dodać śmietanę i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
2. Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.
3.Smacznego.

2 komentarze:

  1. pyszna zupka :) ja do zupy dodaje jeszcze surowe żółtko,i czasami ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, zupka naprawdę jest smaczna.:)
    Twoja wersja zupy na pewno też jest pyszna,warto wypróbować.:)

    OdpowiedzUsuń