Bardzo kruche ciasteczka z bardzo chrupiącą bezą.Takie ciasteczka są idealne do kawy ,są bardzo słodkie.Z przepisu wychodzi około 20 ciasteczek.Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
15 dag masła
1 żółtko
3 łyżki śmietany 12 %
Piana:
1 białko
szczypta soli
pół szklanki cukru
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
2. Po tym czasie ciasto wałkować i wykrawać ciasteczka na posypanej mąka stolnicy za pomocą szklanki .
3. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo dodawać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
4. Na ciasteczka nałożyć pianę.
5. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
6.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz