wtorek, 5 maja 2015

Domowe paluszki z kminkiem.

Paluszki możemy upiec sobie sami zamiast kupować w sklepie.Te są chrupiące i dużo lepsze od kupnych.Moja rodzina je uwielbia.Z porcji wyszło mi 4 blaszki paluszków.Zapraszam.




Składniki:
 2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
15 dag masła lub margaryny
2 dag drożdży
2-3 łyżki ciepłego mleka
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

dodatkowo:
1 jajko do posmarowania paluszków
kminek do posypania paluszków
mąka do podsypania stolnicy

Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem.
2. Do mąki dodajemy masło,jajko,sól,roztarte drożdże i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto od razu wałkujemy,kroimy cienkie paseczki,smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem.Paluszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.
4.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz