Niezwykle pyszne ciasto.Idealnie kruche ciasto przeplata się z lekko
kwaśnym rabarbarem i pysznie słodką chrupiącą bezą.Polecam do
niedzielnej kawki.Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
3 żółtka
20 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 12 %
Nadzienie:
1 kg rabarbaru
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Pianka:
3 białka
szczypta soli
pół szklanki cukru
1 budyń waniliowy
Dodatkowo:
masło lub margaryna do posmarowania foremki
bułka tarta do posypania foremki
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.Następnie ciasto wałkujemy i
wykładamy do blaszki o wymiarach 21 cm x 25 cm,posmarowanej masłem lub
margaryną i posypanej bułką tartą.Ciasto nakłuwamy widelcem.
2. Rabarbar oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy.Następnie kroimy w na mała kawałki.Pokrojony rabarbar układamy na cieście.
3. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym i posypujemy rabarbar.
4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie stopniowo
wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Na
koniec wsypujemy budyń i dokładnie mieszamy.
5. Przygotowaną pianę wykładamy na rabarbar.
6. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni.
7.Smacznego.
Z taką bezową pianką musi smakować fantastycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję ciasto jest bardzo pyszne.Pianka bezowa przełamuje kwaskowatość rabarbaru:)
OdpowiedzUsuń