poniedziałek, 11 maja 2015

Kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką.

Niezwykle pyszne ciasto.Idealnie kruche ciasto przeplata się z lekko kwaśnym rabarbarem i pysznie słodką chrupiącą bezą.Polecam do niedzielnej kawki.Zapraszam.




Składniki:
 Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
3 żółtka
20 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 12 %

Nadzienie:
1 kg rabarbaru
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Pianka:
3 białka
szczypta soli
pół szklanki cukru
1 budyń waniliowy

Dodatkowo:
masło lub margaryna do posmarowania foremki
bułka tarta do posypania foremki
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.Następnie ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach 21 cm x 25 cm,posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą.Ciasto nakłuwamy widelcem.
2. Rabarbar oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy.Następnie kroimy w na mała kawałki.Pokrojony rabarbar układamy na cieście.
3. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym i posypujemy rabarbar.
4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Na koniec wsypujemy budyń i dokładnie mieszamy.
5. Przygotowaną pianę wykładamy na rabarbar.
6. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni.
7.Smacznego.

2 komentarze:

  1. Z taką bezową pianką musi smakować fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję ciasto jest bardzo pyszne.Pianka bezowa przełamuje kwaskowatość rabarbaru:)

    OdpowiedzUsuń