Przepis na ten chleb znalazłam w książce Domowe wypieki,do przepisu
oczywiście wprowadziłam własne zmiany.Chleb wyszedł bardzo pyszny,lekko
wilgotny za sprawą ziemniaków i pięknie pachnący za sprawą aromatycznie
pachnącego oregano.Polecam na śniadanie lub kolację.Zapraszam.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej typ 450
1 szklanka ciepłej wody
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 jajko
2 łyżki masła
2 płaskie łyżeczki soli
2 średnie ziemniaki ( około 10 dag )
1 kopiasta łyżeczka suszonego oregano
dodatkowo:
olej do posmarowania foremki
mąka pszenna do posypania stolnicy i foremki
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem,1 łyżką mąki i połową ciepłej wody.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Po tym czasie do drożdży dodajemy sól,jajko,masło,mąkę i dolewając
pozostałą ciepłą wodę zagniatamy mięciutkie ciasto.Przykrywamy
ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce.
3. Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy do miękkości,następnie jeszcze
gorące przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce o małych
oczkach,lekko studzimy.
4. Ciepłe ziemniaki razem z oregano dodajemy do ciasta i dokładnie
zagniatamy na posypanej mąką stolnicy.Z ciasta formujemy bochenek i
wkładamy do foremki o wymiarach 30 cm x 7 cm 8 cm,posmarowanej olejem i
oprószonej mąką.
5. Tak przygotowany chlebek odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe
miejsce.Po tym czasie pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Upieczony chlebek studzimy.
7.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz