Składniki:
5 jajek
2 i pół szklanki mąki tortowej
półtorej szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka oleju
1 szklanka oranżady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
dodatkowo:
cukier puder do posypania
2 i pół szklanki mąki tortowej
półtorej szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka oleju
1 szklanka oranżady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
dodatkowo:
cukier puder do posypania
Wykonanie:
1.Jajka wbijamy do miski ,dodajemy cukier i cukier waniliowy,ubijamy na puszystą masę.
2. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą,cały czas miksujemy.
3. Na koniec dodajemy na przemian oranżadę i olej,chwilę dokładnie miksujemy.
4. Ciasto dzielimy na dwie części,do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
5. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 35 cm x 24 cm
wylewamy białe ciasto,następnie ciasto ciemne i widelcem należy
przemieszać oba ciasta.
6. Następnie ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni,sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
7. Ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
8.Smacznego.
Rady:
Szklanki użyłam o pojemności 250 ml.
Piekłam zebrę z tego przepisu, ciasto wyszło delikatne, wilgotne, w sam raz do kawy, polecam przepis:))
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu za polecenie:)
OdpowiedzUsuń