W tym roku pierwszy raz robiłam dżem z rabarbaru.Wyszedł bardzo pyszny i lekko kwaskowaty.Będzie do naleśników.Z przepisu wyszło mi 3 słoiczki po 250 ml każdy..Zapraszam.
Składniki:
1 kg rabarbaru
pół kilo cukru
sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
1. Rabarbar oczyszczamy,płuczemy i osuszamy.Następnie kroimy na małe
kawałki i przekładamy do garnka.Podlewamy niewielką ilością gorącej wody
i gotujemy do miękkości.
2. Następnie wsypujemy cukier i dżem smażymy do zgęstnienia często mieszając.
3. W trakcie smażenia do dżemu dodajemy według uznania sok z cytryny.
4. Gorący dżem przekładamy do czystych i suchych słoiczków.Dobrze zakręcamy
i odstawiamy do góry dnem lub przykrywamy grubym ręcznikiem,aż dżem
przestygnie.
5.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz