środa, 13 maja 2015

Dżem z rabarbaru.

W tym roku pierwszy raz robiłam dżem z rabarbaru.Wyszedł bardzo pyszny i lekko kwaskowaty.Będzie do naleśników.Z przepisu wyszło mi 3 słoiczki po 250 ml każdy..Zapraszam.




Składniki:
 1 kg rabarbaru
pół kilo cukru
sok z cytryny do smaku

Wykonanie:
1. Rabarbar oczyszczamy,płuczemy i osuszamy.Następnie kroimy na małe kawałki i przekładamy do garnka.Podlewamy niewielką ilością gorącej wody i gotujemy do miękkości.
2. Następnie wsypujemy cukier i dżem smażymy do zgęstnienia często mieszając.
3. W trakcie smażenia do dżemu dodajemy według uznania sok z cytryny.
4. Gorący dżem przekładamy do czystych i suchych słoiczków.Dobrze zakręcamy i odstawiamy do góry dnem lub przykrywamy grubym ręcznikiem,aż dżem przestygnie.
5.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz