sobota, 2 maja 2015

Ciasto z awokado.

Awokado uwielbiam,więc tym razem postanowiłam przygotować ciasto.Ciasto wyszło bardzo smaczne z wyczuwalnym smakiem tego owocu.Zapraszam.




Składniki:
 1 dojrzałe awokado
2 jajka
2 łyżki oleju
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru
pół szklanki mleka
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny
1 cukier waniliowy

dodatkowo:
cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:
1. Awokado myjemy,osuszamy,przekrawamy na pół i usuwamy pestkę,następnie miąższ miksujemy blenderem na gładką masę.Jeżeli awokado jest bardzo dojrzałe to nie musimy miksować.

2. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,następnie dodajemy awokado i chwilę miksujemy.Następnie dodajemy pozostałe składniki sok z cytryny,olej,mleko,proszek do pieczenia i mąkę.Całość dokładnie mieszamy.


3. Przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,o średnicy 23 cm.


4. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.


5. Upieczone ciasto studzimy,kroimy i oprószamy cukrem pudrem.
6.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz