Awokado uwielbiam,więc tym razem postanowiłam przygotować ciasto.Ciasto wyszło bardzo smaczne z wyczuwalnym smakiem tego owocu.Zapraszam.
Składniki:
1 dojrzałe awokado
2 jajka
2 łyżki oleju
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru
pół szklanki mleka
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny
1 cukier waniliowy
dodatkowo:
cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
1. Awokado myjemy,osuszamy,przekrawamy na pół i usuwamy pestkę,następnie
miąższ miksujemy blenderem na gładką masę.Jeżeli awokado jest bardzo
dojrzałe to nie musimy miksować.
2. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,następnie
dodajemy awokado i chwilę miksujemy.Następnie dodajemy pozostałe
składniki sok z cytryny,olej,mleko,proszek do pieczenia i mąkę.Całość
dokładnie mieszamy.
3. Przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,o średnicy 23 cm.
4. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
5. Upieczone ciasto studzimy,kroimy i oprószamy cukrem pudrem.
6.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz