Muffinki z pokrzywą wymyśliłam sama, według mnie są pyszne. Pokrzywa jest w
nich bardzo wyczuwalna , ale w połączeniu z bitą śmietaną smakuje
doskonale. Z przepisu wyszło mi 10 muffinek. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
2 małe jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
pokrzywa ( pół pęczka )
Dodatkowo:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
1 galaretka o smaku miętowo-jabłkowym
Wykonanie:
1.Liście pokrzywy płuczemy o dokładnie osączamy z wody.Następnie miksujemy
blenderem na gładka masę.Powinno być 3 łyżki zmiksowanej masy.
2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,następnie dodajemy olej i chwilkę
miksujemy.Na koniec dodajemy obie mąki,proszek do pieczenia i
zmiksowaną pokrzywę.Całość dokładnie mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek ( ja dodatkowo używam papierowych papilotek ).
4. Następnie pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.Studzimy.
5. Odkładamy 2 płaskie łyżki sypkiej galaretki.Pozostałą galaretkę
rozpuszczamy z połowie szklanki gorącej wody i odstawiamy do lekkiego
stężenia.
6. Śmietanę ubijamy na sztywno,stopniowo dodajemy galaretkę i dokładnie ubijamy.
7. Muffinki dekorujemy bitą śmietaną.Odstawiamy do stężenia.Przed podaniem posypujemy odłożoną sypką galaretką.
8.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz