niedziela, 3 maja 2015

Muffinki z pokrzywą i miętową bitą śmietaną.

Muffinki z pokrzywą wymyśliłam sama, według mnie są pyszne. Pokrzywa jest w nich bardzo wyczuwalna , ale w połączeniu z bitą śmietaną smakuje doskonale. Z przepisu wyszło mi 10 muffinek. Zapraszam :)




Składniki:
 Ciasto:
2 małe jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
pokrzywa ( pół pęczka )

Dodatkowo:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
1 galaretka o smaku miętowo-jabłkowym

Wykonanie:
 1.Liście pokrzywy płuczemy o dokładnie osączamy z wody.Następnie miksujemy blenderem na gładka masę.Powinno być 3 łyżki zmiksowanej masy.

2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,następnie dodajemy olej i chwilkę miksujemy.Na koniec dodajemy obie mąki,proszek do pieczenia i zmiksowaną pokrzywę.Całość dokładnie mieszamy.

3. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek ( ja dodatkowo używam papierowych papilotek ).

4. Następnie pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.Studzimy.

5. Odkładamy 2 płaskie łyżki sypkiej galaretki.Pozostałą galaretkę rozpuszczamy z połowie szklanki gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.

6. Śmietanę ubijamy na sztywno,stopniowo dodajemy galaretkę i dokładnie ubijamy.

7. Muffinki dekorujemy bitą śmietaną.Odstawiamy do stężenia.Przed podaniem posypujemy odłożoną sypką galaretką.

8.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz