Pyszne ciasto,wymyślone na szybko.Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
40 dag zsiadłego mleka
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki dżemu,marmolady lub powidła ( do wyboru)
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżka sody oczyszczonej
12,5 dag masła lub margaryny (stopić i lekko wystudzić)
Krem:
1 szklanka śmietany kremówki 30%
cukier puder do smaku
1 łyżka żelatyny
Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Wykonanie:
1. Do miski dać kwaśne mleko,cukier,dżem,kakao,sodę,cynamon i dokładnie
zmiksować,następnie dodać mąkę i znów zmiksować,na koniec wlać stopione
masło.Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o
wymiarach 24 cm x 35 cm.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
3. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i
przestudzić.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać
żelatynę i dokładnie ubić.
4. Śmietaną przełożyć ciasto.
5. Do garnka dać cukier i kakao,dodać niewielką ilość wody,wymieszać,żeby
powstała gęsta papka,dodać masło i chwilę pogotować cały czas mieszając.
Polewę zdjąć z ognia i mieszać aż będzie gęsta i szklista.
6. Gotową polewą posmarować ciasto.Gotowe ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
7.Smacznego.
Ciasto na zsiadłym mleku musi być przepyszne i delikatne jak tak na jogurcie naturalnym, super propozycja :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest niezwykle pulchne i mięciutkie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam:)