Trwa sezon na rabarbar,więc trzeba korzystać.Polecam pyszne drożdżówki z
kruszonką.Możemy je również zabrać do koszyka na piknik.Z przepisu
wyszło mi 12 drożdżówek o średnicy 11 cm.Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
4 dag drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki tortowej
2 jajka
3 łyżki masła lub margaryny
Nadzienie:
około 30 dag rabarbaru
Kruszonka:
5 dag zimnego masła
5 dag cukru
10 dag mąki tortowej
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.
2. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru,1 łyżką mąki i połową ciepłego
mleka.Przykrywamy ściereczką i
odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15
minut.
3. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,utarte z cukrem jajka,stopione masło
i zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając pozostałe ciepłe mleko.
4. Z ciasta formujemy kulę,przekładamy do miski,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłym miejscu.
5. Rabarbar oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy na małe kawałki.
6. Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki.
7. Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną,za pomocą szklanki
wycinamy 2 krążki,jeden krążek zostawiamy cały,a z drugiego mniejszą
szklaną wykrawamy obręcz,którą układamy na krążku.Pozostałe ciasto
wałkujemy i tak formujemy drożdżówki.
Do środka nakładamy rabarbar i posypujemy kruszonką.
8. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Następnie drożdżówki pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
10.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz