piątek, 15 maja 2015

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką.

Trwa sezon na rabarbar,więc trzeba korzystać.Polecam pyszne drożdżówki z kruszonką.Możemy je również zabrać do koszyka na piknik.Z przepisu wyszło mi 12 drożdżówek o średnicy 11 cm.Zapraszam.




Składniki:
 Ciasto:
4 dag drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki tortowej
2 jajka
3 łyżki masła lub margaryny

Nadzienie:
około 30 dag rabarbaru

Kruszonka:
5 dag zimnego masła
5 dag cukru
10 dag mąki tortowej

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.

2. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru,1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i
odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.

3. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,utarte z cukrem jajka,stopione masło i zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając pozostałe ciepłe mleko.

4. Z ciasta formujemy kulę,przekładamy do miski,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłym miejscu.


5. Rabarbar oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy na małe kawałki.

6. Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki.


7. Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną,za pomocą szklanki wycinamy 2 krążki,jeden krążek zostawiamy cały,a z drugiego mniejszą szklaną wykrawamy obręcz,którą układamy na krążku.Pozostałe ciasto wałkujemy i tak formujemy drożdżówki. Do środka nakładamy rabarbar i posypujemy kruszonką.


8. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


9. Następnie drożdżówki pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.


10.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz