Takie chlebki przygotowuje się bardzo szybko.Po upieczeniu kroimy je na
cztery części,rozcinamy i podajemy z dowolnymi ulubionymi dodatkami.Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki ciepłego mleka
pół szklanki ciepłej wody
3 dag drożdży
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
półtorej łyżeczki soli
dodatkowo:
sezam do posypania
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszek
1 jajko
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem,połową ciepłego mleka i połową ciepłej wody.
2. Następnie do drożdży dodajemy sól,oliwę i mąkę,stopniowo dolewamy
pozostałe mleko i wodę,zagniatamy ciasto.Formujemy kulę,przykrywamy
ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.
3. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części,każdą część wałkujemy
na posypanej mąką stolnicy.Następnie wykładamy do posmarowanych blaszek
masłem,o średnicy 23 cm.
4. Następnie ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
5. Chlebki pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
6.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz