niedziela, 3 maja 2015

Chlebki pita.

Takie chlebki przygotowuje się bardzo szybko.Po upieczeniu kroimy je na cztery części,rozcinamy i podajemy z dowolnymi ulubionymi dodatkami.Zapraszam.




Składniki:
 Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki ciepłego mleka
pół szklanki ciepłej wody
3 dag drożdży
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
półtorej łyżeczki soli

dodatkowo:
sezam do posypania
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszek
1 jajko

Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem,połową ciepłego mleka i połową ciepłej wody.
2. Następnie do drożdży dodajemy sól,oliwę i mąkę,stopniowo dolewamy pozostałe mleko i wodę,zagniatamy ciasto.Formujemy kulę,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.
3. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części,każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy.Następnie wykładamy do posmarowanych blaszek masłem,o średnicy 23 cm.
4. Następnie ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
5. Chlebki pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
6.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz