wtorek, 26 maja 2015

Bułeczki szczypiorkowe z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi.

Niezwykle pyszne i aromatyczne bułeczki.Uwielbiam zioła prowansalskie,więc postanowiłam dodać je do bułek,i okazał się to dobry pomysł.Polecam takie bułeczki na śniadanie lub kolację.Z przepisu wychodzi 8 sztuk pysznych bułeczek.Zapraszam.




Składniki:
 2 i pół szklanki mąki pszennej
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 niepełna szklanka ciepłego mleka
1 jajko
2 łyżeczki ziół prowansalskich
3 łyżki posiekanego szczypiorku
5 pomidorów suszonych

dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem,łyżką mąki i połową ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

2. Po tym czasie do drożdży dodajemy pozostałe składniki,stopniowo dolewając pozostałe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto.


3. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce żeby urosło.


4. Po tym czasie z ciasta formujemy 8 bułeczek.



 5.Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.


6. Po tym czasie bułeczki pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.


 7.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz