piątek, 8 maja 2015

Łopatka z szykowara.

Domowa wędlina jest najlepsza.Pomimo ,że trochę jest czasochłonne jej przygotowanie,to warto ,bo smakuje rewelacyjnie.Polecam na śniadanie i kolację ze świeżym pieczywem.Zapraszam.




Składniki:
 1 kg łopatki wieprzowej
2 łyżeczki soli peklującej
1 łyżeczka cukru pudru
100 ml wody (zimnej )
2 łyżki żelatyny
przyprawy do smaku:
czosnek ( 1-2 ząbki )
pieprz ziarnisty, ziele angielskie ( kilka sztuk )
liść laurowy ( 1 sztuka )

Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy.Następnie kroimy w kostkę,każdy kawałek rozbijamy w celu naruszenia struktury mięsa.
2. W wodzie rozpuszczamy sól peklującą i cukier puder.
3. Do mięsa dajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek,wlewamy zalewę i wyrabiamy kilka minut aby mięso wchłonęło całą zalewę.
4. Mięso przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 12 godzin,od czasu do czasu przemieszać.
5. Następnie dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.Do szynkowara wkładamy woreczek do którego wkładamy mięsko,dokładnie ubijając aby nie było wolnych przestrzeni.Zawiązujemy woreczek i zamykamy szynkowar.
6. Wkładamy do lodówki na kolejne 12 godzin.Po tym czasie gotujemy w garnku około 2 godziny pilnując aby woda była ponad mięsem.Studzimy w zimnej wodzie i wkładamy do lodówki do całkowitego ostudzenia.Gotowe mięsko wyjmujemy .
7.Smacznego.

Rady: Ja używam woreczków do pieczenia a szynkowar mam o pojemności 1,5 litra.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz