poniedziałek, 11 maja 2015

Odwrócone ciasto rabarbarowe.

Ciasto z rabarbarem to jedno z moich ulubionych ciast.To zawsze się udaje,jest niezwykle puszyste i pyszne.Zapraszam.




Składniki:

ciasto:
 4 jajka
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
około pół kilo rabarbaru

dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
cukier puder do posypania

Wykonanie:
1. Rabarbar myjemy,dokładnie osuszamy i kroimy na małe kawałki.
2. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia,następnie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
3.Jajka wbijamy do miski,dodajemy cukier i cukier waniliowy,ubijamy na puszysta masę.Następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia,dokładnie mieszamy.
4. Przygotowane ciasto wylewamy do przygotowanej tortownicy.
5. Następnie pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
6. Ciasto studzimy i wyjmujemy tak,żeby rabarbar był u góry.
7. Oprószamy cukrem pudrem.
8.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz