Gdy smażyłam dżem w całym domu pięknie pachniało.Smak i zapach cudowny.Dżem smażyłam około 2 godziny.Z przepisu wyszło 2 słoiczki po około 250 ml.
Co prawda zdjęcie z tamtego roku,ale w tym też zamierzam przygotować kilka słoiczków pysznego dżemu.Polecam.
Składniki:
1 kg młodej marchewki
2 szklanki cukru
1 cytryna
1 pomarańcza
Wykonanie:
1.Marchewki obrać,umyć i osuszyć.Zetrzeć na tarce o dużych oczkach,zalać
gorącą wodą i ugotować do miękkości.Po ugotowaniu odcedzić na sicie.
2. Marchewki przełożyć do garnka ,wsypać cukier i dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i połowy cytryny.
3. Smażyć na małym ogniu często mieszając.Dżem powinien być gęsty i szklisty.Można dodać jeszcze soku z cytryny według uznania.
4. Gorący dżem przełożyć do czystych,wyparzonych słoiczków,dobrze
zakręcić.Słoiczki przykryć szczelnie grubym ręcznikiem i zostawić do
całkowitego wystudzenia.
5.Smacznego.
fajny :-)
OdpowiedzUsuń