Domowe pieczywo jest najlepsze,jeżeli mam możliwość to sama piekę chleby
i bułki.Ten chlebek wyszedł bardzo pyszny z idealnie chrupiącą
skórką.Najlepiej smakuje posmarowany masełkiem.Polecam na śniadanie lub
kolację.Zapraszam.
Składniki:
5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
1 jajko
1 szklanka ciepłego mleka
1 szklanka płatków owsianych
2 szklanki mąki pszennej
dodatkowo:
olej do posmarowania foremki i chleba
płatki owsiane do posypania foremki i chleba
mąka pszenna do podsypania stolnicy
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem,1 łyżką mąki pszennej i połową ciepłego
mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Następnie do drożdży dodajemy sól i jajko,dokładnie mieszamy
widelcem,dodajemy płatki owsiane i mąkę,stopniowo dolewając pozostałe
mleko zagniatamy ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na
około 45 minut w ciepłe miejsce.
3. Foremkę o wymiarach około 30 cm x 7 cm 8 cm smarujemy olejem i posypujemy płatkami.
4. Z ciasta formujemy bochenek i przekładamy go do przygotowanej foremki.Z
wierzchu smarujemy olejem i posypujemy płatkami.Odstawiamy na około 30
minut w ciepłym miejscu,żeby chleb podrósł.
5. Po tym czasie chlebek pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
6.Smacznego.
Uwielbiam domowe pieczywo ,jest bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńIza masz bardzo fajny blog:)
Ja też uwielbiam i jak tylko mogę piekę.
OdpowiedzUsuńDziękuję Bogusia zapraszam częściej:)