Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
3 dag drożdży
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki śmietany 12 %
1 żółtko
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
4 jabłka
1 białko
cukier kryształ do posypania pierożków
Wykonanie:
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem.Do mąki dać masło lub margarynę,śmietanę,żółtko i drożdże ,zagnieść ciasto.Ciasto powinno być mięciutkie.
2.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Ciasto wałkować ,wykrawać krążki,na każdy nakładać startych jabłek,zlepiać jak pierogi,smarować białkiem i posypywać cukrem kryształem.
4.Pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6.Smacznego.
BARDZO FAJNE ;) JADŁAM KIEDYŚ TAKIE I BYŁY PYSZNE;ZAPISUJĘ PRZEPIS;) ZAPRASZAM NA CIASTA I CIASTECZKA W TY TE OD SIOSTRY ANASTAZJI;POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/ciasta%20i%20ciasteczka
Dziękuję:)Pierożki są bardzo pyszne,moja rodzina je uwielbia.Polecam wypróbować.
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z zaproszenia:)
Pozdrawiam Iza:)