Lekko kwaśny,puszysty i delikatny.Po prostu pyszny.Takie lekkie torciki są idealne na lato.Zapraszam.
Składniki:
biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
masa cytrynowa:
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
mleko potrzebne do ubicia śnieżki (200 ml)
2 galaretki cytrynowe
dodatkowo:
1 galaretka cytrynowa
1 śmietana typu,,Śnieżka''
mleko potrzebne do ubicia (200ml)
1 łyżka żelatyny
opakowanie cytrynowych delicji (15 dag )
Wykonanie:
1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo dodawać cukier i
ubijać,następnie dodać żółtka i ubić.Obie mąki wmieszać z proszkiem do
pieczenia do masy.Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni,w
tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Upieczony
biszkopt wystudzić i przekroić na pół.
2. Jedną galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody i odstawić do stężenia.Stężoną galaretkę pokroić w kostkę.
3. Drugą galaretkę rozpuścić w szklance wody i zostawić do lekkiego
stężenia.Śnieżkę ubić według przepisu na opakowaniu,dodać tężejącą
galaretkę i dokładnie połączyć,następnie dodać pokrojone galaretki i
wymieszać.Masą przełożyć przekrojony biszkopt.
4. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu,tężejącą zalać torcik,i odstawić do lodówki do stężenia galaretki.
5. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i wystudzić.Śnieżkę ubić
według przepisu na opakowaniu,dodać żelatynę i dokładnie połączyć.
Gotową masą udekorować torcik.Delicje przekroić na pół i również
udekorować.
6. Torcik wstawić do lodówki do stężenia.
7.Smacznego.
Ale pysznie to wygląda, mmm :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie to wygląda, mmm :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuń