Słodka masa,gorzki biszkopt,kwaśna galaretka z malinami,to wszystko sprawia ,że ciasto smakuje wybornie.Dodatkowo pięknie prezentuje się na stole.Zapraszam.
Składniki:
biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
masa śmietankowo-czekoladowa:
1 szklanka śmietany kremówki 30%
pół tabliczki białej czekolady (5 dag )
1 łyżka żelatyny
dodatkowo:
1 szklanka malin
1 galaretka malinowa
1 opakowanie delicji malinowych (15 dag )
Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,stopniowo wsypywać cukier i
ubijać,następnie dodać żółtka i ubić.Obie mąki przesiać z kakao i
proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ubitych jajek.Ciasto
przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do
pieczenia.Piec około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony
biszkopt wystudzić.
2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.
Kremówkę ubić na sztywno,dodać czekoladę i żelatynę,dokładnie ubić.
3. Masę śmietankową wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia.
4. Delicje przekroić na pół i ułożyć wokół ciasta,delikatnie wbijając do masy.Środek wyłożyć malinami.
5. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu w dwóch szklankach
gorącej wody i wystudzić.Tężejącą galaretką zalać ciasto.Następnie
wstawić do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.
6.Smacznego.
ciasto pycha! i do tego te malinki...
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń