wtorek, 31 marca 2015

Jajka na żurawinowo - chrzanowej pierzynce.

Takie jajka możemy przygotować na świąteczny stół.Robi się je bardzo szybko,więc nie wymagają dużo pracy.Mnie najbardziej smakują ze świeżym pieczywem.Zapraszam.





Składniki:
 5 jajek
1 niewielkie twarde jabłko
sól i pieprz do smaku
chrzan żurawinowy (według uznania )
majonez 3-4 łyżki

Wykonanie:
1. Jajka gotujemy na twardo,następnie studzimy i obieramy ze skorupek.
2. Jabłko obieramy i ścieramy razem z dwoma jajkami na tarce o dużych oczkach.
3. Do startych jajek i jabłka dodajemy majonez,chrzan żurawinowy według uznania,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Delikatnie mieszamy.
4. Podajemy od razu lub schłodzone z lodówki.
5.Smacznego.

Sałatka z pieczarek,jajek i groszku.

Zaletą tej sałatki jest to,że można przygotować ją bardzo szybko.Możemy ja podać ze świeżym pieczywem i ulubioną wędliną.Polecam również na świąteczny stół.Zapraszam.




Składniki:
 5 jajek
1 puszka zielonego groszku
1 mały słoiczek marynowanych w occie pieczarek ( około 20 dag )
około 3-4 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Jajka gotujemy na twardo,studzimy i obieramy ze skorupek.Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Zielony groszek dokładnie odsączamy z zalewy.
3. Pieczarki odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.
4. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy delikatnie z majonezem.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Sałatkę odstawiamy na chwilę,żeby składniki przegryzły się.Możemy również przed podaniem schłodzić w lodówce.
6.Smacznego.

Sałatka z chrzanową nutką.

Taką sałatkę przygotowuje się bardzo szybko.Jest bardzo smaczna.Może być dodatkiem do drugiego dania lub podawana z pieczywem na kolację lub śniadanie.U mnie była jako dodatek do mięsa.Zapraszam.






Składniki:
 3 jajka
1 puszka kukurydzy
1 małe jabłko
3 łyżki ćwikły z chrzanem ( ze słoiczka )
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki ( według uznania )

Wykonanie:
1. Jajka gotujemy na twardo,następnie studzimy,obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Kukurydzę i ćwikłę odsączmy na sicie z zalewy.
3. Jabłko myjemy osuszamy,obieramy,usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Natkę pietruszki płuczemy osuszamy i drobno kroimy.
5. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Odstawiamy na chwilę,żeby sałatka przegryzła się.
6.Smacznego.

Keks królewski z bakaliami.

Upiekłam pyszny keks z dużą ilością bakalii,taki jak lubię najbardziej.Możemy go również upiec na świąteczny stół.Zawsze się udaje.Używamy dowolnych bakalii.Zapraszam




Składniki:
 1 szklanka cukru
25 dag masła lub margaryny
4 jajka
szczypta soli
półtorej szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag dowolnych bakalii (mieszanki keksowej,rodzynek,orzechów)

dodatkowo:
masło i bułka tarta do formy

Wykonanie:
1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku i ucieramy.
2. Następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia,dokładnie ucieramy.
3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,delikatnie mieszamy z ciastem,wsypujemy bakalie i mieszamy.


4. Przygotowane ciasto przekładamy do formy keksówki o wymiarach 7 cm x 30 cm x 8 cm,posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.


5. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.


6.Studzimy,kroimy i smacznego.

poniedziałek, 30 marca 2015

Miodowy chlebek.

Zapraszam na niezwykle pyszny,puszysty,lekko słodki chlebek.Przepis jest bardzo prosty,więc zapewniam,że chlebek zawsze się udaje.Mnie najbardziej smakuje posmarowany masełkiem.Zapraszam.







Składniki:
 3 szklanki mąki pszennej ( ja użyłam mąki pszennej tortowej typ 450 )
około 1 szklanka ciepłej wody
2 łyżki miodu
3 łyżki oliwy lub oleju
5 dag drożdży
półtorej łyżeczki soli

dodatkowo:
mąka do posypania stolnicy
olej do posmarowania formy
otręby pszenne do posypania formy

Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z miodem,2 łyżkami mąki i odrobiną ciepłej wody.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce,żeby rozczyn ruszył.
2. Do mąki dajemy sól,oliwę lub olej,drożdże i stopniowo wlewając wodę zagniatamy mięciutkie ciasto,wyrabiamy około 5 minut.Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce,żeby ciasto wyrosło.
3. Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek.


4. Uformowany bochenek wkładamy do formy keksówki o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm,posmarowanej olejem i posypanej otrębami pszennymi. Odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.


5. Po tym czasie pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 200 stopni.
6. Upieczony chlebek studzimy kroimy i smacznego.

Pasta z wędzonej makreli i warzyw.

Zapraszam na bardzo smaczną pastę z wędzonej makreli i warzyw.Możemy ją przygotować na śniadanie lub kolację.Nie wymaga dużo pracy.Z przepisu wychodzi spora porcja pasty.Zapraszam.




Składniki:
 2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
kawałek selera
pół wędzonej makreli
pieprz do smaku
2-3 łyżki majonezu

Wykonanie:
1. Warzywa obieramy,myjemy,gotujemy w osolonej wodzie do miękkości,następnie studzimy.
2. Wystudzone warzywa kroimy w drobną kosteczkę.
3. Rybę dokładnie obieramy z ości i rozdrabniamy widelcem.
4. Pokrojone warzywa mieszamy z rybą i majonezem,przyprawiamy do smaku pieprzem.
5.Zapraszam.

Chrupiące gofry.

Polecam bardzo prosty przepis na gofry,które wychodzą bardzo chrupiące.Możemy je podać z dowolnymi dodatkami,bitą śmietaną,owocami lub oprószone cukrem pudrem.Z przepisu wychodzi 12 gofrów.Zapraszam.



Składniki:
 4 jajka
2 i pół szklanki mąki tortowej
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki do pieczenia
niepełna szklanka cukru
1 szklanka mleka
szczypta soli
7 łyżek oleju

Wykonanie:
1. Jajka ubijamy z cukrem,cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę.
2. Następnie stopniowo dodajemy mąkę,olej,proszek do pieczenia i mleko,dokładnie ucieramy.Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
3. Następnie pieczemy gofry w rozgrzanej gofrownicy.
4.Zapraszam.

niedziela, 29 marca 2015

Kruszaniec brzoskwiniowy.

Zapraszam na niezwykle kruche i pyszne ciasto.Mąka krupczatka sprawia ,że ciasto jest delikatne w smaku.Takie ciasto możemy upiec z dowolnymi świeżymi owocami.Polecam do popołudniowej kawy.Zapraszam.






 Składniki:
 Ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
1 jajko
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao

Pianka:
4 białka
szczypta soli
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń w syropie
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Z podanych składników ( oprócz kakao ) zagniatamy ciasto.Następnie ciasto dzielimy na trzy równe części,do jednej części dodajemy kakao i zagniatamy.



2.Jedną część jasnego ciasta wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm x 35 cm.Następnie następnie na ciasto jasne rozkruszamy ciasto ciemne,na ciasto ciemne układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie (dokładnie odsączone i osuszone z zalewy ) .



3. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.Pianę wykładamy na brzoskwinie,na koniec kruszymy drugą część jasnego ciasta.


4. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.


5. Upieczone ciasto studzimy,kroimy i podajemy.Smacznego.

Rady:
 Szklanki użyłam o pojemności 250 ml.
Ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem.
Zamiast brzoskwiń możemy użyć dowolnych świeżych owoców.

Jabłka zapiekane pod kruszoną.

Pyszna propozycja na deser lub podwieczorek.Jabłka oprószone cynamonem z pyszną kruszonką.Mnie najbardziej smakuje na gorąco,ale można też podać na zimno.Cynamonu dodajemy według uznania.Zapraszam.





Składniki:
Kruszonka:
niepełna szklanka mąki pszennej
15 dag masła lub margaryny
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
około 1 kg twardych jabłek
1 łyżka cukru pudru
cynamon
masło do posmarowania formy

Wykonanie:
1. Formę do zapiekania smarujemy masłem.Jabłka myjemy,osuszamy,usuwamy gniazda nasienne,obieramy i kroimy w ćwiartki lub grube plastry.Następnie układamy w formie.Cukier puder mieszamy z cynamonem i oprószamy jabłka.


2. Składniki na kruszonkę dajemy go miski i rozcieramy ,tak żeby powstały grudki.Przygotowaną kruszoną posypujemy jabłka.


3. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni,aż jabłka będą miękkie,a kruszonka się upiecze.
4.Smacznego.

Pasta z awokado i twarożkiem.

Bardzo pyszna pasta,niezwykle aksamitna i delikatna.Idealnie pasuje do świeżego pieczywa.Polecam na śniadanie lub kolację.Zamiast jogurtu naturalnego do pasty możemy dodać 1 łyżkę majonezu,ale wtedy pasta będzie bardziej kaloryczna.Zapraszam.




Składniki:
 1 dojrzałe awokado
25 dag białego sera (chudego )
sól,pieprz
1 łyżka jogurtu naturalnego
sok z cytryny

Wykonanie:
1. Awokado myjemy,osuszamy,przekrawamy na pół,pestkę usuwamy,a miąższ wyjmujemy łyżką.Następnie przekładamy do miski.
2. Do awokado przekładamy ser i dokładnie miksujemy blenderem.Następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Do zmiksowanej masy dodajemy jogurt naturalny,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy.
4. Pastę podajemy ze świeżym pieczywem.
5.Smacznego.

Pizza z tuńczykiem.

Pyszna pizza na bardzo chrupiącym spodzie z dużą ilością ziół.Polecam na obiad lub kolację.Zapraszam.



Składniki:
 Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
2 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
150 ml ciepłej wody
4 łyżki oliwy

Dodatkowo:
1 puszka tuńczyka w oleju
10 dag sera żółtego
zioła prowansalskie
bazylia
oregano
mąka do posypania stolnicy
masło do posmarowania foremki

Wykonanie:
1.W ciepłej wodzie rozmieszać drożdże i cukier.Następnie wlać do mąki,wymieszać widelcem ( nie zagniatać ) .Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce.
2. Po tym czasie do ciasta dodać sól i oliwę ,zagnieść gładkie ciasto na posypanej mąką stolnicy.
3. Ciasto ponownie przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce.
4. Ciasto wałkować na placek o średnicy około 23-25 cm .Wyłożyć do foremki posmarowanej masłem,rozsmarować na cieście tuńczyka i oprószyć ziołami według uznania.
5. Następnie pizzę piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni,przed końcem pieczenia pizzę posypać serem i zapiec aż ser się rozpuści.
6.Smacznego.

piątek, 27 marca 2015

Kokosowe ciasteczka z mąki krupczatki.

Do tych ciasteczek postanowiłam użyć mąki krupczatki,dzięki temu ciasteczka wyszły bardzo kruche.Pysznie pachną kokosem.Z przepisu wychodzi 20 ciasteczek.Zapraszam.




Składniki:
 półtorej szklanki mąki krupczatki
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag masła lub margaryny
4 łyżki cukru pudru
5 dag wiórek kokosowych

dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.


2. Następnie odrywamy kawałki ciasta,formujemy kulki,spłaszczamy i formujemy okrągłe ciasteczka.


3. Przygotowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


4. Następnie ciasteczka pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.Upieczone zdejmujemy z blaszki i studzimy.


5.Smacznego.

Ucierany placek cytrynowy.

Delikatne w smaku ciasto,które cudownie pachnie cytrynowo.Zapraszam.




Składniki:
 1 szklanka cukru
25 dag masła lub margaryny
1 szklanka mąki tortowej
 1 szklanka mąki ziemniaczanej
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna
masło i bułka tarta do posmarowania formy

Wykonanie:
1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodawać stopniowo po 1 jednym jajku.Dokładnie ucierać.


 2.Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.Cytrynę dokładnie umyć,zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach i wycisnąć sok.

3. Do utartej masy dodać przesiane mąki z proszkiem i sok z cytryny.Dokładnie wymieszać.Przełożyć do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą o wymiarach 35 cm x 11 cm x 7 cm.Piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni.


 4.Upieczone ciasto przestudzić w formie.


5. Wyjąć z formy i smacznego.


6.Smacznego.