sobota, 1 października 2016

Półfrancuskie rożki z nutellą.

Z racji tego, że jutro jest niedziela przychodzę do Waz z takimi pysznymi rożkami, są one pyszne, wprost idealne. Jak macie ochotę to jeszcze zdążycie upiec. Zapewniam, że nie będziecie żałować. Wielowarstwowe ciasto i nutella...to coś pysznego. Polecam na podwieczorek. Zapraszam:)





Składniki:

Ciasto:
25 dag mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
1 jajko
pół szklanki śmietany 12 %

Dodatkowo:
20 dag nutelli
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut.

2. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty. Na każdy nakładamy po 1 łyżeczce nutelli i składamy na pół i zlepiamy brzegi.

3. Tak przygotowane rożki układamy na blaszce ( niczym nie wyłożonej ) i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia.

4. Upieczone rożki studzimy i podajemy.

6. Smacznego.

11 komentarzy:

  1. Pyszne rożki. Idealne do popołudniowej herbaty.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie szybkie ciasteczka :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają, nie wiem czy u mnie doczekały by się sesji zdjęciowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Wczoraj upiekłam i miały być jeszcze na dzisiaj, ale nic nie zostało, no...może jeden:)

      Usuń