niedziela, 30 października 2016

Drożdżowe rogaliki z makiem i rodzynkami.

Takie rogaliki są bardzo pyszne. Niezwykle mięciutkie i pachnące. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się cudowny zapach i już nie można się doczekać kiedy będą gotowe. Do upieczenia tych pysznych rogalików użyłam mąki tortowej pszennej , którą otrzymałam od MŁYNOMAG . Mąką jestem zachwycona, wspaniale mi się z nią pracuje, szczerze polecam. Zapraszam:)







Składniki:

Rozczyn:
10 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
3 łyżki mąki tortowej

Ciasto:
1 kg mąki tortowej
2 jajka
2 białka
1 szklanka cukru
szczypta soli
50 ml oleju
1 szklanka ciepłego mleka

Masa makowa:
20 dag suchego zmielonego maku ( kupiłam gotowy )
pół szklanki rodzynek
cukier do smaku
około 1 szklanka gorącego mleka
olejek migdałowy według uznania

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do posypania rogalików

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Jajka i białka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, sól i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto, na koniec dodajemy olej i zagniatamy aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.

3. Masa makowa: Zmielony mak wsypujemy do miski, stopniowo wlewamy do niego gorące mleko i mieszamy. Mleka wlewamy tyle i mak wchłonie. Następnie dodajemy rodzynki, cukier i olejek według uznania. Studzimy.

4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zawijamy formując rogaliki.

5. Rogaliki układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

6. Upieczone rogaliki studzimy, oprószamy obficie cukrem pudrem i podajemy.

7. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml






4 komentarze: