Zapraszam na pyszne i bardzo kruche ciasteczka, napisałabym nawet, że lekko sypkie. Po prostu
rozpływają się w ustach. Idealne z filiżanką aromatycznej kawy. Ciasteczka pysznie pachną cynamonem od SKWORCU . Z przepisu wyszło mi 24 ciastka. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
10 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
2 łyżeczki mielonego cynamonu, ja użyłam cynamonu w laskach , który starłam na tarce o drobnych oczkach
na czubek łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
5 dag mlecznej czekolady
mąka pszenna do posypania stolnicy
dowolna posypka
Wykonanie:
1. Jajko, cukier puder, masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę,
dodajemy cynamon, obie mąki i sodę oczyszczoną i dokładnie ucieramy.
Następnie ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy
ciasto. W razie potrzeby lekki podsypujemy mąką pszenną.
2. Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko
spłaszczamy i układamy ja na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Należy zachować większe odstępy ponieważ ciasteczka w trakcie pieczenia
lekko się rozpłyną.
3. Ciasteczka pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Upieczone studzimy.
4. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej,
następnie smarujemy nią ciasteczka i dekorujemy posypką. Odstawiamy do
zastygnięcia polewy.
5. Po tym czasie ciasteczka są gotowe do podania.
6. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Izunia kolejne pyszności u ciebie :) piękny talerzyk :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia:) A talerzyk to mi się w sklepie bardzo spodobał i musiałam go kupić:)
UsuńWspaniałe ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńCiasteczka wyglądają smakowicie :D
OdpowiedzUsuń:):):):)
Usuń