piątek, 30 września 2016

Paprykowe golonka indycze z piekarnika z kukurydzą.

Tak upieczone mięso jest bardzo pikantne. Słodka kukurydza lekko przełamuje tą ostrość. Danie można podać z dowolnym dodatkiem, ja podałam z kopytkami. Do przyprawienia mięsa użyłam papryki w płatkach od SKWORCU . Zapraszam:)




Składniki:
4 golonka z indyka
1 puszka kukurydzy
olej
4 łyżeczki papryki w płatkach
sól do smaku

Wykonanie:

1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie nacieramy olejem, solą i papryką. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.

2. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy olejem i pieczemy do miękkości i zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około półtorej godziny. W trakcie pieczenia mięso często polewamy sosem, który nam się tworzy podczas pieczenia. Dzięki temu mięso będzie soczyste.

3. Na pół godziny przed zakończeniem pieczenia do mięsa dodajemy odsączoną kukurydzę.

4. Podajemy z dowolnym dodatkiem. Ja podałam z kopytkami.

5. Smacznego.

2 komentarze: