Tak upieczone mięso jest bardzo pikantne. Słodka kukurydza lekko
przełamuje tą ostrość. Danie można podać z dowolnym dodatkiem, ja
podałam z kopytkami. Do przyprawienia mięsa użyłam papryki w płatkach od SKWORCU . Zapraszam:)
Składniki:
4 golonka z indyka
1 puszka kukurydzy
olej
4 łyżeczki papryki w płatkach
sól do smaku
Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie nacieramy
olejem, solą i papryką. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej
godzinę.
2. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy
olejem i pieczemy do miękkości i zrumienienia w temperaturze 180 stopni
przez około półtorej godziny. W trakcie pieczenia mięso często polewamy
sosem, który nam się tworzy podczas pieczenia. Dzięki temu mięso będzie
soczyste.
3. Na pół godziny przed zakończeniem pieczenia do mięsa dodajemy odsączoną kukurydzę.
4. Podajemy z dowolnym dodatkiem. Ja podałam z kopytkami.
5. Smacznego.
Smaczny miałaś obiadek
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Nie ukrywam, że smacznie było:)
Usuń