wtorek, 18 października 2016

Bajaderki z piernikową nutką.

Czasami mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chce się nam piec ciasta, polecam takie oto trufelki, proste, szybkie i tanie w przygotowaniu. Pysznie pachną piernikiem i kardamonem. Do przygotowania bajaderek użyłam ekologicznego mielonego kardamonu od ECOBLIK . Polecam i zapraszam:)





Składniki:
20 dag herbatników
12,5 dag masła 82%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
na czubek łyżeczki mielonego kardamonu
5 dag mlecznej czekolady
dowolna posypka

Wykonanie:

1. Herbatniki mielimy lub bardzo drobno kruszymy. Można włożyć je do woreczka i na stolnicy wałkować wałkiem do ciasta.

2. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder, kardamon, przyprawę do piernika i kakao i ucieramy, na koniec wsypujemy pokruszone herbatniki i ucieramy do dokładnego połączenia się składników.

3. Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie kulki, powinno nam wyjść około 16 sztuk.

4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dekorujemy nią bajaderki i posypujemy ulubioną posypką. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Po tym czasie są gotowe do podania.

5. Smacznego.

7 komentarzy: