Taki obiad jest bardzo smaczny i syty. Połączenie duszonej czerwonej
kapusty i kopytek to bardzo ciekawa propozycja na bezmięsny obiad. Osobiście kapustę czerwoną lubię z bardzo dużą ilością jabłek. Kapustę przyprawiłam aromatycznym świeżo mielonym białym pieprzem od SKWORCU. Polecam przepis i zapraszam:)
Składniki:
Kapusta:
1 średnia główka czerwonej kapusty
2 duże kwaśne i twarde jabłka
1 duża cebula
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
1 łyżka octu jabłkowego
masło do smażenia
Kopytka:
1 kg ziemniaków
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól do smaku
Dodatkowo:
1 łyżka oleju
sól do gotowania
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, następnie kapustę drobno kroimy.
Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Warzywa przekładamy do garnka i
zalewamy gorącą wodą, następnie gotujemy do miękkości, gdy będą miękkie
dokładnie odcedzamy.
Jabłka myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne, obieramy i ścieramy
na tarce o dużych oczkach,następnie razem z masłem dodajemy do kapusty i
dusimy przez kilka minut. Na koniec dodajemy ocet jabłkowy i
przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i
studzimy, następnie mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Do
ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy obie mąki i wyrabiamy elastyczne
ciasto na posypanej mąką stolnicy. Z ciasta formujemy wałek, lekko
spłaszczamy i kroimy nożem kilkucentymetrowe kluski, następnie tępą
stroną noża możemy zrobić wzorek. Kluski gotujemy partiami w osolonej
wodzie z olejem, około 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnie. Należy
bardzo uważać, żeby się nie rozgotowały. Następnie kluski wyjmujemy
łyżką cedzakową.
3. Na talerze nakładamy porcje kapusty i klusek. Podajemy.
4. Smacznego.
Bardzo smaczny obiadek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń