środa, 5 października 2016

Duszona czerwona kapusta podana z kopytkami.

Taki obiad jest bardzo smaczny i syty. Połączenie duszonej czerwonej kapusty i kopytek to bardzo ciekawa propozycja na bezmięsny obiad. Osobiście kapustę czerwoną lubię z bardzo dużą ilością jabłek. Kapustę przyprawiłam aromatycznym świeżo mielonym białym pieprzem od SKWORCU. Polecam przepis i zapraszam:)





Składniki:

Kapusta:
1 średnia główka czerwonej kapusty
2 duże kwaśne i twarde jabłka
1 duża cebula
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
1 łyżka octu jabłkowego
masło do smażenia

Kopytka:
1 kg ziemniaków
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól do smaku

Dodatkowo:
1 łyżka oleju
sól do gotowania
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, następnie kapustę drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą, następnie gotujemy do miękkości, gdy będą miękkie dokładnie odcedzamy. Jabłka myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach,następnie razem z masłem dodajemy do kapusty i dusimy przez kilka minut. Na koniec dodajemy ocet jabłkowy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

2. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy, następnie mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy obie mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto na posypanej mąką stolnicy. Z ciasta formujemy wałek, lekko spłaszczamy i kroimy nożem kilkucentymetrowe kluski, następnie tępą stroną noża możemy zrobić wzorek. Kluski gotujemy partiami w osolonej wodzie z olejem, około 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnie. Należy bardzo uważać, żeby się nie rozgotowały. Następnie kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.

3. Na talerze nakładamy porcje kapusty i klusek. Podajemy.

4. Smacznego.

2 komentarze: