Takie ciasteczka na słono możemy upiec na przekąskę do pochrupania.
Sezam, ser żółty i przyprawy sprawiają, że krakersy są bardzo
aromatyczne. Do ich upieczenia można użyć dowolnych ulubionych przypraw. Z przepisu wyszło mi 3 blaszki krakersów. Do krakersów użyłam mojej ulubionej czubrycy zielonej od RAFEX . Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
10 dag sera żółtego
2 kopiaste łyżki ziaren sezamu
pół łyżeczki soli
1 jajko
15 dag masła lub margaryny
3 łyżki śmietany 12 %
2 łyżki czubrycy zielonej
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na
posypanej mąką stolnicy i za pomocą o niewielkiej średnicy szklanką
wykrawamy ciastka.
3. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i
pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni do zrumienienia.
4. Ciasteczka studzimy, podajemy.
5. Smacznego.
uwielbiam ciasteczka na słono! pyszne muszą być, zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam przepis:)
UsuńPrzepysznie wyglądają :) częstuję się jednym :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na krakersy :)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie domowe krakersiki :)
OdpowiedzUsuńTakie krakersy są pyszne:)
Usuń