Są to idealnie kruche ciasteczka, wprost rozpływają się w ustach.
Podczas pieczenia po całym domu roznosi się cudowny cytrynowy zapach.
Polecam gdy mamy ochotę na coś słodkiego, bo szybko można je
przygotować. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
15 dag masła
1 jajko
pół szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
sok z cytryny według uznania
1 łyżeczka startej na drobnych oczkach skórki z cytryny
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kule i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut do schłodzenia.
2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i
wałkujemy bardzo cieniutkie ciasteczka. Układamy ja na blaszkach
wyłożonych papierem do pieczenia.
3. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut do zrumienienia.
4. Upieczone ciasteczka studzimy i podajemy.
5. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 4 blaszki ciasteczek.
Piękne i równe ciasteczka. Zabieram jedno do kawki
OdpowiedzUsuń:)
Dziękuję i bardzo zapraszam:)
UsuńZdjęcia super ;) a ciasteczka prezentują się smakowicie. Na pewno muszą być pyszne ^^
OdpowiedzUsuń:):):)
Usuń