piątek, 21 października 2016

Kruche ciasteczka cytrynowe.

Są to idealnie kruche ciasteczka, wprost rozpływają się w ustach. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się cudowny cytrynowy zapach. Polecam gdy mamy ochotę na coś słodkiego, bo szybko można je przygotować. Zapraszam:)





Składniki:

Ciasto:
15 dag masła
1 jajko
pół szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
sok z cytryny według uznania
1 łyżeczka startej na drobnych oczkach skórki z cytryny

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kule i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut do schłodzenia.

2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wałkujemy bardzo cieniutkie ciasteczka. Układamy ja na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

3. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut do zrumienienia.

4. Upieczone ciasteczka studzimy i podajemy.

5. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 4 blaszki ciasteczek.

4 komentarze: