czwartek, 20 października 2016

Pierogi z aromatyczną kiszoną kapustą.

Moja rodzina uwielbia pierogi, a ja je czasem dla nich przygotowuję. Z kiszoną kapustą to nasze ulubione, a kapusta musi być dobrze przyprawiona. Ja swój farsz przyprawiłam bardzo aromatyczną przyprawą do bigosu i młodej kapusty od RAFEX . Z przepisu wychodzi około 40 pierogów. Polecam na syty obiad. Zapraszam:)





Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
około 1 szklanka ciepłej wody

Farsz:
50 dag kapusty kiszonej
1 duża cebula
2 łyżeczki przyprawy do bigosu i młodej kapusty
sól i pieprz do smaku
2 łyżki masła lub margaryny do smażenia

Do polania:
1 duża cebula
3 łyżki masła lub margaryny do smażenia

Wykonanie:

1. Farsz: Kapustę płuczemy, odcedzamy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Miękką dokładnie odcedzamy i drobno kroimy, przekładamy z powrotem do garnka. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju do miękkości i zrumienia, następnie przekładamy razem z masłem ma którym się smażyła do garnka, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do kapusty, całość dusimy przez kilka minut cały czas mieszając. Przesmażoną kapustę studzimy.

2. Ciasto: Do mąki wsypujemy sól i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto.

3. Wykonanie pierogów: Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.

4. Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedzamy.

5. Podanie:  Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia. Ugotowane pierogi nakładamy na talerze i polewamy cebulką z masłem. Podajemy.

6. Smacznego.

4 komentarze: