Moja rodzina uwielbia pierogi, a ja je czasem dla nich przygotowuję. Z kiszoną kapustą to nasze ulubione, a kapusta musi być dobrze przyprawiona. Ja swój farsz przyprawiłam bardzo aromatyczną przyprawą do bigosu i młodej kapusty od RAFEX . Z przepisu wychodzi około 40 pierogów. Polecam na syty obiad. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
około 1 szklanka ciepłej wody
Farsz:
50 dag kapusty kiszonej
1 duża cebula
2 łyżeczki przyprawy do bigosu i młodej kapusty
sól i pieprz do smaku
2 łyżki masła lub margaryny do smażenia
Do polania:
1 duża cebula
3 łyżki masła lub margaryny do smażenia
Wykonanie:
1. Farsz: Kapustę płuczemy, odcedzamy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do
miękkości. Miękką dokładnie odcedzamy i drobno kroimy, przekładamy z
powrotem do garnka.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju do miękkości i
zrumienia, następnie przekładamy razem z masłem ma którym się smażyła do garnka, przyprawiamy do
smaku solą, pieprzem i przyprawą do kapusty, całość dusimy przez kilka
minut cały czas mieszając. Przesmażoną kapustę studzimy.
2. Ciasto: Do mąki wsypujemy sól i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto.
3. Wykonanie pierogów: Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki
wykrawamy krążki, na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy formując
pierogi.
4. Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedzamy.
5. Podanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia. Ugotowane pierogi nakładamy na talerze i polewamy cebulką z masłem. Podajemy.
6. Smacznego.
Cudne i bardzo smakowite pierożki :) Mniam <3
OdpowiedzUsuńMniam wspaniałe pierożki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń