środa, 26 października 2016

Paluszki chlebowe.

Pyszne paluszki upieczone z mąki chlebowej żytniej. Idealne na przekąskę i do pochrupania. Polecam przepis. Do upieczenia tych paluszków użyłam mąki od MŁYNOMAG . Zapraszam:)





Składniki:

Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżki mąki chlebowej żytniej

Ciasto:
50 dag mąki chlebowej żytniej
1 łyżeczka soli
1 jajko
około 1 szklanka ciepłego mleka

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ruszył.

2. Do mąki wsypujemy sól, wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut w wyrośnięcia.

3. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta na lekko posypanej mąką pszenną stolnicy toczymy cienkie długie wałeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Paluszki pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone paluszki są gotowe do podania.

5. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 4 blaszki paluszków.

10 komentarzy: