Takie przekąski półfrancuskie można przygotować na imprezowy stół.
Postanowiłam przygotować je w różnych formach, żeby były ozdobą stołu.
Farsz jest bardzo pyszny i wyrazisty w smaku. Połączenie szpinaku, sera
feta i aromatycznych przypraw to bardzo dobry pomysł. Do przyprawienia farszu szpinakowego użyłam czubrycy zielonej od RAFEX . Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
25 dag mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
1 jajko
pół szklanki śmietany 12 %
Farsz:
45 dag mrożonego szpinaku ( rozdrobnionego )
2 ząbki czosnku
10 dag sera feta
olej do smażenia
2 łyżeczki czubrycy zielonej
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 60 minut do schłodzenia.
2. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody. Czosnek obieramy i
drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę
przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucamy
szpinak i dusimy do miękkości i odparowania płynu często mieszając,
usmażony szpinak przekładamy do miski i studzimy. Do wystudzonego
szpinaku dodajemy ser feta, czubrycę i dokładnie mieszamy.
3. Ciasto dzielimy na cztery części, następnie wałkujemy na posypanej mąką
stolnicy. Z pierwszej części szklanką o większej średnicy wykrawamy
krążki, na każdy nakładamy farsz i lekko marszcząc brzegi ciasta
formujemy tak jakby kwiatek. Z drugiej części ciasta również wykrawamy
krążki, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi, każdy nakłuwamy widelcem.
Pozostałe części ciasta kroimy w kwadraty, na każdy kwadrat nakładamy
farsz, część kwadratów składamy na pół, zlepiamy brzegi i nakłuwamy
widelcem. Pozostałej części kwadratów podnosimy rogi do góry i zlepiając
formujemy kopertki.
4. Tak przygotowane przekąski układamy na blaszkach wyłożonych papierem do
pieczenia i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 30 - 35 minut
do zrumienienia.
5. Podajemy gorące lub po wystudzeniu.
6. Smacznego.
Super propozycja, do barszczyku czy zupy krem świetny dodatek :-)
OdpowiedzUsuńDo zup właśnie też mogą być:) Dziękuję:)
Usuńz chęcią bym kilka podkradła :)
OdpowiedzUsuńZapraszam:)
UsuńFajna przekąska na szybko, przygotowac mozna w kilka chwil
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń