wtorek, 4 października 2016

Półfrancuskie przekąski ze szpinakiem i serem feta.

Takie przekąski półfrancuskie można przygotować na imprezowy stół. Postanowiłam przygotować je w różnych formach, żeby były ozdobą stołu. Farsz jest bardzo pyszny i wyrazisty w smaku. Połączenie szpinaku, sera feta i aromatycznych przypraw to bardzo dobry pomysł. Do przyprawienia farszu szpinakowego użyłam czubrycy zielonej od RAFEX . Zapraszam:)





Składniki:

Ciasto:
25 dag mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
1 jajko
pół szklanki śmietany 12 %

Farsz:
45 dag mrożonego szpinaku ( rozdrobnionego )
2 ząbki czosnku
10 dag sera feta
olej do smażenia
2 łyżeczki czubrycy zielonej

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 60 minut do schłodzenia.

2. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucamy szpinak i dusimy do miękkości i odparowania płynu często mieszając, usmażony szpinak przekładamy do miski i studzimy. Do wystudzonego szpinaku dodajemy ser feta, czubrycę i dokładnie mieszamy.

3. Ciasto dzielimy na cztery części, następnie wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Z pierwszej części szklanką o większej średnicy wykrawamy krążki, na każdy nakładamy farsz i lekko marszcząc brzegi ciasta formujemy tak jakby kwiatek. Z drugiej części ciasta również wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi, każdy nakłuwamy widelcem. Pozostałe części ciasta kroimy w kwadraty, na każdy kwadrat nakładamy farsz, część kwadratów składamy na pół, zlepiamy brzegi i nakłuwamy widelcem. Pozostałej części kwadratów podnosimy rogi do góry i zlepiając formujemy kopertki.

4. Tak przygotowane przekąski układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 30 - 35 minut do zrumienienia.

5. Podajemy gorące lub po wystudzeniu.

6. Smacznego.

6 komentarzy: