poniedziałek, 3 października 2016

Naleśniki na kremówce z malinami i polewą.

Naleśniki na kremówce są bardzo delikatne. Przygotowałam do nich polewę czekoladową z nutką kardamonu. Do tego lekko kwaśne świeże maliny. Jednym słowem...pysznie. Dodam, że smakują gorące zaraz po przygotowaniu jak i zimne. Do przygotowania polewy użyłam wspaniałego, aromatycznego i ekologicznego kardamonu od ECOBLIK . Z przepisu wychodzi 8 sztuk naleśników. Zapraszam:)






Składniki:

Ciasto:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
2 jajka
2 łyżki cukru trzcinowego
1 szklanka mąki tortowej
na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Polewa:
3 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
na czubek łyżeczki mielonego kardamonu

Dodatkowo:
2 szklanki świeżych malin
5 dag mlecznej czekolady
olej do smażenia

Wykonanie:

1. Z podanych składników miksujemy przez kilka chwil gładkie bez grudek o odpowiedniej gęstości ciasto. Mąkę najlepiej jest dodawać stopniowo. Ciasto odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło.

2. Z tak przygotowanego ciasta na patelni na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki. Powinno nam wyjść 8 sztuk.

3. Cukier i kakao mieszamy w garnku z niewielką ilością gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając przez kilka chwil, zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż polewa będzie gęsta i szklista. Na koniec dodajemy kardamon i dokładnie mieszamy.

4. Gorącą polewą smarujemy każdy naleśnik, posypujemy malinami i zwijamy w ruloniki, z wierzchu również dekorujemy polewą.

5. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy nią naleśniki i dekorujemy malinami.

6. Smacznego.



4 komentarze: