Naleśniki na kremówce są bardzo delikatne. Przygotowałam do nich polewę
czekoladową z nutką kardamonu. Do tego lekko kwaśne świeże maliny.
Jednym słowem...pysznie. Dodam, że smakują gorące zaraz po przygotowaniu
jak i zimne. Do przygotowania polewy użyłam wspaniałego, aromatycznego i ekologicznego kardamonu od ECOBLIK . Z przepisu wychodzi 8 sztuk naleśników. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
2 jajka
2 łyżki cukru trzcinowego
1 szklanka mąki tortowej
na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Polewa:
3 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
na czubek łyżeczki mielonego kardamonu
Dodatkowo:
2 szklanki świeżych malin
5 dag mlecznej czekolady
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Z podanych składników miksujemy przez kilka chwil gładkie bez grudek o
odpowiedniej gęstości ciasto. Mąkę najlepiej jest dodawać stopniowo.
Ciasto odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło.
2. Z tak przygotowanego ciasta na patelni na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki. Powinno nam wyjść 8 sztuk.
3. Cukier i kakao mieszamy w garnku z niewielką ilością gorącej wody, tak,
żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na
małym ogniu, cały czas mieszając przez kilka chwil, zdejmujemy z ognia i
mieszamy, aż polewa będzie gęsta i szklista. Na koniec dodajemy
kardamon i dokładnie mieszamy.
4. Gorącą polewą smarujemy każdy naleśnik, posypujemy malinami i zwijamy w ruloniki, z wierzchu również dekorujemy polewą.
5. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy nią naleśniki i dekorujemy malinami.
6. Smacznego.
Obłednie wygladają, chetnie bym zjadła
OdpowiedzUsuńPrzepysznie naleśniczki wyglądają ;)
OdpowiedzUsuń:):):)
Usuń