Bardzo proste i szybkie w wykonaniu babeczki, akurat gdy mamy ochotę na
coś słodkiego. Orzeszki są w nich mocno wyczuwalne. Z przepisu wyszło mi 12 sztuk. Moje muffinki nie były za bardzo słodkie,
więc jeśli chcecie bardziej to trzeba dodać więcej cukru. Polecam na
podwieczorek. Zapraszam:)
Składniki:
3 jajka
4 łyżki cukru trzcinowego
12,5 dag masła lub margaryny
1 szklanka mąki tortowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 kopiaste łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek drobno pokrojonych orzeszków ziemnych
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie
wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy kakao i ucieramy.
2. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i razem z orzeszkami wsypujemy do utartych składników i dokładnie mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek używając dodatkowo
papierowych papilotek. Następnie pieczemy około 20-25 minut w
temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.
4. Studzimy i podajemy.
5. Smacznego.
Uwielbiam muffinki :) te prezentują się wyśmienicie ^.^
OdpowiedzUsuń:):):)
Usuń