czwartek, 13 października 2016

Bakaliowe ciasteczka bez mąki.

Te ciasteczka są idealne. Przygotowuje się je bardzo szybko, a upieczone lekko chrupią. Z powodzeniem można zabrać je do szkoły lub do pracy. Do ich przygotowania użyłam cynamonu Cejlońskiego w laskach od SKWORCU , który starłam na tarce o bardzo drobnych oczkach. Zapraszam:)





Składniki:
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu, użyłam cynamonu Cejlońskiego w laskach
2 kopiaste łyżki kakao
1 szklanka płatków owsianych
pół szklanki wiórek kokosowych
pół szklanki rodzynek
pół szklanki kaszy jaglanej ekspandowanej

Wykonanie:

1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem trzcinowym i syropem klonowym na puszystą masę, następnie wbijamy jajko i chwilę ucieramy, dodajemy kakao i cynamon i dokładnie ucieramy.

2. Następnie wsypujemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

3. Z tak przygotowanej masy formujemy okrągłe ciastka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Ciasteczka pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasteczka studzimy na blaszce. Gdy stężeją i wystygną zdejmujemy i podajemy. Smacznego.

Rady:
Do ciasteczek użyłam margaryny ,, Kasia ''. Z przepisu wyszło mi 18 sztuk.

6 komentarzy: