Te ciasteczka są idealne. Przygotowuje się je bardzo szybko, a upieczone
lekko chrupią. Z powodzeniem można zabrać je do szkoły lub do pracy. Do ich przygotowania użyłam cynamonu Cejlońskiego w laskach od SKWORCU , który starłam na tarce o bardzo drobnych oczkach. Zapraszam:)
Składniki:
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu, użyłam cynamonu Cejlońskiego w laskach
2 kopiaste łyżki kakao
1 szklanka płatków owsianych
pół szklanki wiórek kokosowych
pół szklanki rodzynek
pół szklanki kaszy jaglanej ekspandowanej
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem trzcinowym i syropem klonowym na
puszystą masę, następnie wbijamy jajko i chwilę ucieramy, dodajemy
kakao i cynamon i dokładnie ucieramy.
2. Następnie wsypujemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
3. Z tak przygotowanej masy formujemy okrągłe ciastka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Ciasteczka pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone
ciasteczka studzimy na blaszce. Gdy stężeją i wystygną zdejmujemy i
podajemy. Smacznego.
Rady:
Do ciasteczek użyłam margaryny ,, Kasia ''. Z przepisu wyszło mi 18 sztuk.
uwielbiam takie słodkości :)
OdpowiedzUsuńJa też i to bardzo:) Dziękuję za komentarz:)
UsuńFajne i zdrowe słodkości, mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i zapraszam:)
UsuńFajny pomysł Izunia :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia:)
Usuń