Pierwszy raz przygotowywałam naleśniki na mące kukurydzianej. Wyszły
bardzo pyszne i żółciutkie. Podałam je z ulubionym syropem klonowym.
Przepis polecam na podwieczorek. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki tortowej
2 jajka
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
4 płaskie łyżki cukru
Dodatkowo:
olej do smażenia
syrop klonowy według uznania
Wykonanie:
1. Z podanych składników miksujemy bez grudek o odpowiedniej konsystencji ciasto. Następnie odstawiamy na 30 minut żeby odpoczęło.
2. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy
naleśniki. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i
od razu zwijamy w ruloniki.
3. Na talerze nakładamy porcje naleśników. Polewamy syropem klonowym według uznania i podajemy.
4. Smacznego.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 6 sztuk naleśników o średnicy około 17 cm. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
pychota !
OdpowiedzUsuńa smak odbiega od standardowego naleśnika? wyglądają świetnie!
OdpowiedzUsuńOdbiega. Troszkę inaczej smakują i są bardziej kruche:)
Usuń