poniedziałek, 24 października 2016

Naleśniki na mące kukurydzianej z syropem klonowym.

Pierwszy raz przygotowywałam naleśniki na mące kukurydzianej. Wyszły bardzo pyszne i żółciutkie. Podałam je z ulubionym syropem klonowym. Przepis polecam na podwieczorek. Zapraszam:)





Składniki:

 Ciasto:
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki tortowej
2 jajka
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
4 płaskie łyżki cukru

Dodatkowo:
olej do smażenia
syrop klonowy według uznania

Wykonanie:

1. Z podanych składników miksujemy bez grudek o odpowiedniej konsystencji ciasto. Następnie odstawiamy na 30 minut żeby odpoczęło.

2. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy naleśniki. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i od razu zwijamy w ruloniki.

3. Na talerze nakładamy porcje naleśników. Polewamy syropem klonowym według uznania i podajemy.

4. Smacznego.

Rady:
Z przepisu wyszło mi 6 sztuk naleśników o średnicy około 17 cm. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

3 komentarze: