Polecam bardzo pyszne i lekkie ciasto. Nie za słodkie, takie w sam raz. Idealne do popołudniowej kawy. Mięciutki biszkopt, lekka pianka, słodkie delicje i malinowo-cytrynowa galaretka to bardzo pyszne połączenie. Zapewniam, że na jednym kawałku się nie skończy. Zapraszam:)
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka:
250 ml śmietanki kremówki 30 %
1 galaretka malinowa
Dodatkowo:
30 dag delicji o smaku malinowym
1 cytrynowa galaretka
2 szklanki świeżych malin
Wykonanie:
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy cukier i
ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy
żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki przesiane z
proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do
blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Upieczony studzimy.
2. Malinową galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do
lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno,
następnie wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy. Tak
przygotowaną piankę wykładamy równomiernie na biszkopt. Następnie na
piance układamy delicje.
3. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie według przepisu na
opakowaniu i odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie do lekko
tężejącej galaretki dajemy maliny wcześniej umyte i osuszone, delikatnie
mieszamy i wykładamy na delicje.
4. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie kroimy i podajemy.
5. Smacznego.
Ciasto wyszło naprawdę znakomite :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńJejku jakie wspaniałe ciasto :-) musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńJejku jakie wspaniałe ciasto :-) musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapewniam, że jest pyszne:)
UsuńO jejciu jakie ślicznie zdjęcia *_* ciasto wygląda znakomicie :D
OdpowiedzUsuń:):):)
Usuń