sobota, 15 października 2016

Karpatka z kremem budyniowym.

Uważam, że domowa karpatka jest najlepsza. Warto więc, poświęcić trochę czasu i ją upiec. Pyszna i idealna z filiżanką ulubionej kawy. Polecam na podwieczorek. Zapraszam:)


 


Składniki:

Ciasto:
2 szklanki wody
2 szklanki mąki tortowej
8 jajek
25 dag masła lub margaryny

Krem budyniowy:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
20 dag masła 82 %
4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

1. Wodę i masło lub margarynę przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta jednolita masa, można mieszać mikserem ( ja tak zrobiłam ). Gdy masa będzie jednolita i gęsta przekładamy ją do miski i bardzo dokładnie studzimy.

2. Następnie do zimnej masy wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Ciasto powinno być jednolite i dość gęste.

3. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Blaszek niczym nie wykładamy ani nie smarujemy. Następnie pieczemy w temperaturze 200 stopni do zrumienienia przez około 45 minut. Gdy blaty będę upieczone lekko uchylamy piekarnik i studzimy.

4. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.

5. Zimne blaty przekładamy kremem budyniowym i oprószamy cukrem pudrem. Odstawiamy na kilka godzin, po tym czasie kroimy i podajemy.

6. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

7 komentarzy: