Uważam, że domowa karpatka jest najlepsza. Warto więc, poświęcić trochę czasu i ją upiec. Pyszna i idealna z filiżanką ulubionej kawy. Polecam na podwieczorek. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki wody
2 szklanki mąki tortowej
8 jajek
25 dag masła lub margaryny
Krem budyniowy:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
20 dag masła 82 %
4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
1. Wodę i masło lub margarynę przekładamy do garnka i zagotowujemy,
następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta
jednolita masa, można mieszać mikserem ( ja tak zrobiłam ). Gdy masa
będzie jednolita i gęsta przekładamy ją do miski i bardzo dokładnie
studzimy.
2. Następnie do zimnej masy wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Ciasto powinno być jednolite i dość gęste.
3. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch blaszek o wymiarach
około 24 cm x 35 cm. Blaszek niczym nie wykładamy ani nie smarujemy.
Następnie pieczemy w temperaturze 200 stopni do zrumienienia przez około
45 minut. Gdy blaty będę upieczone lekko uchylamy piekarnik i studzimy.
4. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka,
pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia
cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę
ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem
będzie puszysty.
5. Zimne blaty przekładamy kremem budyniowym i oprószamy cukrem pudrem.
Odstawiamy na kilka godzin, po tym czasie kroimy i podajemy.
6. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Moje ukochane ciasto, mniam :-)
OdpowiedzUsuńMoje ukochane ciasto, mniam :-)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń:):):)
UsuńJak ja dawno nie jadłam karpatki, a uwielbiam to ciasto <3 Wygląda tak apetycznie, że chyba jutro je popełnię :D
OdpowiedzUsuńTak naprawdę to ja też dawno nie jadłam, ale już tak miałam na nią ochotę...:)
Usuń