Nie wiem czy wiecie, ale dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Orzecha. Upiekłam je za nim się o tym dowiedziałam... przeczytałam o tym na jednym z portali kulinarnych i pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy to ,,przecież ja dzisiaj upiekłam rogaliki z orzechami''. A takim pysznym rogalom nie można się oprzeć. Mięciutkie ciasto, pyszne
orzechowe nadzienie i słodki lukier...zapewniam, że na jednym się nie
skończy. Do upieczenia rogali użyłam wspaniałej mąki luksusowej pszennej od MŁYNOMAG . Dodam, że z tą mąką dobrze mi się pracowało. Zapraszam na pyszne rogaliki:)
Składniki:
Rozczyn:
10 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
3 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
4 jajka
1 szklanka cukru
15 dag masła
1 szklanka ciepłego mleka
Nadzienie:
30 dag orzechów włoskich
cukier trzcinowy do smaku
pół szklanki gorącego mleka
Lukier:
1 białko
około 1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
orzechy włoskie do dekoracji
Wykonanie:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby
rozczyn ruszył.
2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą
masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z
cukrem, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe
mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i
odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
3. Nadzienie: Gdy ciasto będzie rosło przygotowujemy nadzienie: Orzechy mielimy w
maszynce lub miksujemy blenderem ( ja miksowałam blenderem ) dodajemy
cukier trzcinowy i stopniowo wlewając gorące mleko dokładnie mieszamy.
Nadzienie powinno byś takie lekko gęste, dlatego możemy nie wykorzystać
całego mleka.
4. Formowanie rogalików: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w
trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zawijamy formując
rogaliki.
5. Pieczenie: Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
6. Lukier: Białko ucieramy z cukrem pudrem przez kilka minut, cukier dodajemy
stopniowo, ponieważ jego ilość zależy od wielkości białka. Gdy lukier
będzie miał odpowiednią konsystencję dekorujemy nim rogale. Następnie
dekorujemy drobno pokrojonymi orzechami i odstawiamy do zastygnięcia
lukru.
7. Podanie: Gdy lukier zastygnie rogale są gotowe do podania. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
O Mamusiu! Jakie apetyczne rogale! Niebo dla oka i podniebienia :D <3
OdpowiedzUsuńBardzo miło czyta mi się taki komentarz:) Mogę poczęstować:)
UsuńCudowne rogaliki kochana :) częstuję się jednym :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia i częstuj się:)
Usuńwyglądają pysznie, poproszę jednego :P
OdpowiedzUsuńDziękuję i już częstuję:)
UsuńNa pewno są pyszne... ;)
OdpowiedzUsuńZapewniam, że są bardzo pyszne:)
UsuńPyszne rogaliki *_* :D
OdpowiedzUsuń:):):)
UsuńAleż pysznie wygladają, narobiłas mi smaka
OdpowiedzUsuńTakiego rogalika teraz chętnie bym zjadła. :-) Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam:)
Usuń