czwartek, 27 października 2016

Pieczone jabłka z nadzieniem orzechowym i rodzynkami.

Polecam bardzo proste i szybkie w wykonaniu jabłka, idealne na podwieczorek lub deser. Orzechy, jabłka i rodzynki to bardzo pyszne połączenie. Dodam, że podczas pieczenia po całym domu roznosi się cudowny zapach. Zapraszam:)





Składniki:
4 jabłka ( najlepiej jednakowej wielkości )
pół szklanki orzechów włoskich
pół szklanki rodzynek
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka syropu klonowego

Wykonanie:

1. Jabłka myjemy, osuszamy i wydrążamy środek, uważamy, żeby jabłek nie przedziurawić.

2. Orzechy miksujemy razem z cukrem trzcinowym i syropem klonowym. Można zmiksować tak, żeby w nadzieniu były malutkie kawałki orzechów. Następnie dodajemy rodzynki i mieszamy.

3. Tak przygotowanym nadzieniem nadziewamy jabłka.

4. Następnie jabłka układamy w formie żaroodpornej i pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości przez około 20-25 minut.

5. Podajemy gorące.

6. Smacznego.

4 komentarze: