Polecam bardzo proste i szybkie w wykonaniu jabłka, idealne na podwieczorek lub deser. Orzechy, jabłka i rodzynki to bardzo pyszne połączenie. Dodam, że podczas pieczenia po całym domu roznosi się cudowny zapach. Zapraszam:)
Składniki:
4 jabłka ( najlepiej jednakowej wielkości )
pół szklanki orzechów włoskich
pół szklanki rodzynek
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka syropu klonowego
Wykonanie:
1. Jabłka myjemy, osuszamy i wydrążamy środek, uważamy, żeby jabłek nie przedziurawić.
2. Orzechy miksujemy razem z cukrem trzcinowym i syropem klonowym. Można
zmiksować tak, żeby w nadzieniu były malutkie kawałki orzechów.
Następnie dodajemy rodzynki i mieszamy.
3. Tak przygotowanym nadzieniem nadziewamy jabłka.
4. Następnie jabłka układamy w formie żaroodpornej i pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości przez około 20-25 minut.
5. Podajemy gorące.
6. Smacznego.
Typowo jesienny deser, bardzo lubię
OdpowiedzUsuńI ja bardzo lubię:)
UsuńMój ulubiony deser:D Ps. Fajny talerzyk:)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Talerzyki uwielbiam, kupuję po jednej sztuce do zdjęć:)
Usuń