Kapusta z rodzynkami? Czemu nie. Mnie osobiście bardzo smakowała. Taka kapusta jest wspaniałym dodatkiem do drugiego dania. Kapustę przyprawiłam białym pieprzem świeżo mielonym i mieloną gałką muszkatołową od SKWORCU . Zapraszam:)
Składniki:
1 niewielka główka czerwonej kapusty
1 duże jabłko
10 dag rodzynek
sól do smaku
biały pieprz mielony
do smaku
mielona gałka muszkatołowa według uznania
masło do smażenia
1 łyżka octu jabłkowego
Wykonanie:
1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Drobno kroimy, przekładamy do
garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości, gdy będzie miękka
nadmiar wody odcedzamy.
2. Jabłko myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazdo nasienne, następnie
ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte jabłko, rodzynki, ocet i
masło dajemy do kapusty, następnie dusimy kilka minut cały czas
mieszając i przyprawiając do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Tak przygotowana kapusta jest gotowa do podania.
4. Smacznego.
Pyszna kapustka i odmiana bloga super :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką kapustkę. Prawdziwe smaki dzieciństwa :D
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię:)
UsuńPyszna!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńSuper pomysł, z rodzynkami jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, z rodzynkami jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam spróbować:)
UsuńBardzo lubię taką kapustkę:)
OdpowiedzUsuń