poniedziałek, 17 października 2016

Czerwona kapusta duszona z rodzynkami.

Kapusta z rodzynkami? Czemu nie. Mnie osobiście bardzo smakowała. Taka kapusta jest wspaniałym dodatkiem do drugiego dania. Kapustę przyprawiłam białym pieprzem świeżo mielonymmieloną gałką muszkatołową od SKWORCU . Zapraszam:)





Składniki:
1 niewielka główka czerwonej kapusty
1 duże jabłko
10 dag rodzynek
sól do smaku
 biały pieprz mielony do smaku
mielona gałka muszkatołowa według uznania
masło do smażenia
1 łyżka octu jabłkowego

Wykonanie:

1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości, gdy będzie miękka nadmiar wody odcedzamy.

2. Jabłko myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazdo nasienne, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte jabłko, rodzynki, ocet i masło dajemy do kapusty, następnie dusimy kilka minut cały czas mieszając i przyprawiając do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3. Tak przygotowana kapusta jest gotowa do podania.

4. Smacznego.



11 komentarzy: