środa, 19 października 2016

Zupa krem z marchewki i kalafiora z serem żółtym.

Jesienią coraz częściej sięgamy po syte i pożywne zupy. Taką zupą jest właśnie ta na smażonych warzywach. Bardzo aromatyczna i gęsta. Do tego pysznie roztapiający się ser żółty. Do przyprawienia zupy użyłam przyprawy naturalnej od RAFEX . Polecam przepis. Zapraszam:)





Składniki:
pół średniego kalafiora
3 duże marchewki
1 ząbek czosnku
20 dag sera żółtego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
3 łyżeczki przyprawy naturalnej
1 łyżka masła
bulion warzywny według uznania

Wykonanie:

1. Kalafior dzielimy na różyczki i płuczemy, czosnek obieramy i drobno kroimy, marchewki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki.

2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, wrzucamy kalafior i marchewkę, smażymy kilka chwil często mieszając. Następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości.

3. Gdy warzywa będą miękkie zupę miksujemy blenderem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy przyprawę naturalną i gotujemy kilka chwil.

4. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

5. Na talerze nakładamy porcje bardzo gorącej zupy i posypujemy serem. Od razu podajemy.

6. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz