Jesienią coraz częściej sięgamy po syte i pożywne zupy. Taką zupą jest
właśnie ta na smażonych warzywach. Bardzo aromatyczna i gęsta. Do tego
pysznie roztapiający się ser żółty. Do przyprawienia zupy użyłam przyprawy naturalnej od RAFEX . Polecam przepis. Zapraszam:)
Składniki:
pół średniego kalafiora
3 duże marchewki
1 ząbek czosnku
20 dag sera żółtego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
3 łyżeczki przyprawy naturalnej
1 łyżka masła
bulion warzywny według uznania
Wykonanie:
1. Kalafior dzielimy na różyczki i płuczemy, czosnek obieramy i drobno kroimy, marchewki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki.
2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy,
uważamy, żeby za mocno nie przypiec, wrzucamy kalafior i marchewkę,
smażymy kilka chwil często mieszając. Następnie wlewamy bulion i
gotujemy do miękkości.
3. Gdy warzywa będą miękkie zupę miksujemy blenderem. Przyprawiamy do smaku
solą, pieprzem, dodajemy przyprawę naturalną i gotujemy kilka chwil.
4. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
5. Na talerze nakładamy porcje bardzo gorącej zupy i posypujemy serem. Od razu podajemy.
6. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz